عید غدیر بر همه مبارک باد
شناخت علی "ذهنیت" است . حب علی "احساس" است . اما تشیع علی "عمل" است!
شهید مرتضی مطهری، پیرامون سیره حکومتی حضرت علی(ع) که در مجموعه آثار ایشان نیز با عنوان "مشکلات علی (ع)"درج شده، می نویسد:
انعطاف ناپذیری در اجرای عدالت
امام علی (ع)مشکلی داشت که از یک جهت مربوط به روش خودش بود و از جهت دیگر تغییری که مسلمین پیدا کرده بودند.
علی مردی بود انعطاف ناپذیر، بعد از پیغمبر سالها بود که جامعه اسلامی عادت کرده بود به امتیاز دادن به افراد متنفذ و علی علیه السلام در این زمینه یک صلابت عجیبی نشان میداد.
میگفت: "من کسی نیستم که از عدالت یک سر مو منحرف شوم."
حتی اصحابش میآمدند میگفتند: آقا، یک مقدار انعطاف داشته باشید.
"از من تقاضا میکنید که پیروزی و موفقیت در سیاست را به قیمت ستمگری و پایمال کردن حق مردم ضعیف به دست آورم؟!...به خدا قسم تا شبی و روزی در دنیا هست، تا ستارهای در آسمان در حرکت است، چنین چیزی عملی نیست." (1)
صراحت و صداقت در سیاست
مشکل دیگر خلافت او مساله صراحت و صداقت او در سیاست بود که این را هم باز عدهای از دوستانش نمیپسندیدند، میگفتند: «سیاست این همه صداقت و صراحت بر نمیدارد، یک مقدار خدعه و دغلبازی هم باید در آن قاطی کرد. چاشنی سیاست دغلبازی است» (اینهایی که عرض میکنم تمامش در نهج البلاغه است)
و حتی بعضی میگفتند: "علی سیاست ندارد، معاویه را ببین چقدر سیاستمدار است!"
"به خدا قسم اشتباه میکنید، معاویه از من زیرکتر نیست، او دغلباز است، فاسق است، من نمیخواهم دغلبازی کنم، من نمیخواهم از جاده حقیقت منحرف شوم، فسق و فجور مرتکب بشوم. اگر نبود که خدای تبارک و تعالی دغلبازی را دشمن میدارد، آن وقت میدیدید که زرنگترین مردم دنیا، علی است. دغلبازی، فسق است، فجور است، و اینگونه فجورها کفر است و من میدانم که هر فریبکاری در قیامت محشور میشود در حالی که یک پرچمی دارد(ظاهرا مقصود این است که فریب خوردگان هم در زیر پرچم فریب دهنده هستند). (2)
------------------------------------------------------------------------------------------
چند سخن زیبا از جضرت علی (ع )
معاشرت کنید که اگر بمیرید در مرگ شما اشک ریزند و اگر زنده بمانید به شما عشق ورزند.
هیچ انسانی مزه ایمان را نچشد مگر اینکه "دروغ" را خواه از روی شوخی باشد یا جدی ترک کند.
ظالم، همکار ظالم و آن کسی که به ظلم راضی است هر سه در گناه ظلم شریکند.
همانا، دین خدا به وسیله شخصیتها شناخته نشود بلکه به وسیله نشانه حق شناخته شود بنابراین حق را بشناسید تا صاحب حق را بشناسید.
امانت را به صاحبش رد کنید حتی اگر صاحبش قاتل فرزندان پیامبران باشد.
زندگی دو روز است (دارای دو حالت فراز و نشیب است) یک روز به نفع تو و روز دیگر به زیان تو است، هر گاه به نفع تو بود مغرور نشو و هرگاه به زیان تو بود استقامت کن.
در راه خدا از سرزنش سرزنشکننده نهراسید (در این صورت) خداوند شما را از گزند آن کسی که به شما قصد سوء دارد و میخواهد به شما ظلم کند حفظ کند.
گفتار نرم و ملایم و بلند سلام کردن شیوه نیکان است.
---------------------------------------------------------------------------------------------
پینوشتها:
1- نهج البلاغه صبحی صالح، خطبه 126.
2- نهج البلاغه فیض الاسلام، خطبه 191.
منابع: کتاب سیره 14 معصوم(ع)، تالیف: محمد محمدی اشتهاردی، ناشر: نشرمطهر، چاپ: چهارم بهار 1381 www.mortezamotahari.com، مجموعه آثار شهید مطهری، جلد 16، مطهری، مرتضی.