این روزها نظریههای نوینی در سطح دنیا مطرح شده که تمام باورهای ما را درباره تغذیه به چالش میکشد. نظریه «خوب و سیر بخورید تا لاغر شوید» یکی از آنهاست که پروفسور منوچهر جعفریان چهره نامآشنای تغذیه از آن میگوید. او میگوید چاقی ربطی به خوردن ندارد بلکه این هورمونها هستند که ما را چاق میکنند و معتقد است اگر افراد بیاموزند عادتهای اشتباه تغذیهای خود را اصلاح کنند نه تنها دچار چاقی نمیشوند بلکه میتوانند از موهبت عمر طولانی بهرهمند شده و عمر ۱۲۰ سال را همراه با سلامت تجربه کنند. پروفسور جعفریان که ۴۵ سال پیش جلای وطن کرده و در سوئیس تحقیقات علمی خود را در زمینه تغذیه ادامه داده ۲۵ سال از عمرش را در آزمایشگاهها مشغول مطالعه و تحقیق بوده است. حاصل تلاش علمی او علاوه بر تالیف چند کتاب در زمینه تغذیه، دستاوردهای علمی نوینی است که پنجره جدیدی را در باب تغذیه و ارتباط تنگاتنگ آن با سلامت جسم و روح، روی ما گشوده است. او که فارسی را با لهجه آلمانی صحبت میکند و در حاشیه نخستین همایش تغذیه روح و جسم که به همت انجمن «راهیان مولانا» و با حضور استادان عرفان و تغذیه در تالار اندیشه معلم سعادت آباد برگزار شد چنین می گوید.
لاغر میشوی و دوباره چاق میشوی
متاسفانه هنوز در ایران رایج است که میگویند «کم بخور تا لاغر شوی.» این تئوری در دنیا رد شده است. پس چه چیز انسان را چاق میکند؟ سوءتغذیه. در اثر سوءتغذیهای که ما در ایران داریم هورمونهایی در بدن ترشح میشود که این هورمونها باعث چاقی یا لاغری میشوند. «کم بخور تا لاغر شوی» و کالری شماری برای زمان قدیم بود نه عصر امروز. زیرا امروزه آن رژیمهای غذایی که دیگر در اروپا و در دنیا هم رد شده سبب کوتاهی عمر، ریزش مو و سلب سلامت میشود؛ زیرا بدن افراد در اثر این رژیمها چربیهای باوفا را از دست میدهند و این چربیها ۲ ماه بعد به شکل «یو یو افکت» برمیگردند.
سوال اصلی این است که چطور چربیهایی که خالی میشوند و بدن را ترک میکنند دوباره برمیگردند و فرد را چاق میکنند؟ در ایران مردم هنوز علت علمی آن را نمیدانند. علت این است که چربیها در سلولهای (آ. دی. فسفاته) جمع میشوند. دانشمندان ثابت کردند، زمانی که این سلولها از چربی تخلیه میشوند بدن به تکثیر این سلولها شروع میکند. در نتیجه این تکثیر، یک میلیون سلول تبدیل به ۱۰ میلیون میشود و این انبارهای جدید صبر میکنند تا غذای جدید وارد بدن شود. با ورود غذا این تعداد چند برابر شده، سلولها غذا را دریافت کرده و فرد را از اول هم بیشتر چاق میکنند.
بر عمر ما افزوده میشود اگر...
سبک زندگی امروز بیشتر به سمت نشستن و تحرک کمتر سوق پیدا کرده که چاقی نتیجه آن است. علت این مسئله بهدلیل تحلیل رفتن ماهیچهها در فرآیند مداوم نشستن و تحرک کمتر است. اگر از ماهیچههای بدن کار نکشیم این ماهیچهها فرسوده میشوند، طول عمرشان کم شده و انرژیشان کاهش مییابد. اگر بتوانیم هر روز تحرک داشته باشیم و ماهیچهها را به کار ببریم بر عمر ما افزوده میشود، البته در هر سنی ماهیچههای بدن قابلیت حجم پیدا کردن را دارا هستند. جالب است بدانید تاکنون ۶۴۰ ماهیچه با اسم در بدن ما شناسایی شده که نقش اساسی را در نشستن، بلند شدن، خندیدن، گریستن و ورزش کردن بهعهده دارند. اگر از هیچ یک از اینها استفاده نشود خب طبیعی است که فرسوده شویم و از بین برویم.
ضمانتنامه برای عمر ۱۲۰ ساله
بهترین کار این است که سعی کنیم بدن خود را حفظ و از آن نگهداری کنیم و عمرمان را به ۱۲۰ سال برسانیم. این گفته من نیست بلکه استادان بزرگ پزشکی جهان این را گفتهاند. میگویند؛ انسان با برگه ضمانت ۱۲۰ سال عمر به این دنیا پا میگذارد ولی ما در سنین پایین به دلیل اشتباهات تغذیهای که داریم این برگ ضمانت را باطل میکنیم.
امروز ثابت شده ما میتوانیم جلوی تمام بیماریها را بگیریم و سلامت دست خود ماست.
این خداوند متعال نیست که ما را بیمار میکند زیرا هیچ سازندهای آن هم خالقی مثل خداوند نمیتواند بد بسازد و این یک توهین است. عیب را ما خودمان درست میکنیم و آن هم به این علت است که آگاهی نداریم چطور تغذیه کنیم.
رئیس بیمارستانی در سوئیس که دوست من است مرا به ناهار دعوت کرد و داستان جالبی برایم تعریف کرد.
دوست من که سن بالایی ندارد گفت، خانمی که ۱۰۰ سال عمر دارد با عصا به مطب من آمد و گفت: «دکتر من امروز آمدهام از شما تشکر کنم؛ نتیجه زحمات شما بود که من به این سن رسیدم ولی یک نگرانی دارم.» دوستم میپرسد: «چه نگرانی؟» این خانم جواب میدهد: «میترسم روزی برسد که شما خدای نکرده بمیرید، آن وقت چه کسی میخواهد از من نگهداری کند؟»
مرغهای خوشبخت سبوس میخورند اما ما...
سبک غلط طبخ در ایران باعث شده سبوس و پوسته ارزشمند گندم یا برنج در ایران دور ریخته شود. با دور ریختن پوسته گندم و برنج با دست خود این پل را خراب میکنیم. اگر آب برنج آبکشی شده را به آزمایشگاه بفرستید میبینید که سرشار از ویتامین ۱B است. این گندم با پوسته به دنیا آمده و صنعت آسیاب آن را آسیاب میکند. تمام املاح مورد نیاز بدن در پوست گندم است که این پوست جداسازی شده و در اختیار مرغهای خوشبخت قرار داده میشود. در اروپا معمولا به آسیابانان بابت آسیاب گندم دستمزدی پرداخت نمیشود بلکه به او میگویند، بعد از آسیاب گندم و برگرداندن آرد سفید پوسته را بهعنوان دستمزد بردار. پوسته سرشار از مواد مغذی است، یعنی دستمزد آسیابان را همان پوسته قرار میدهند. علت اصلی سرطانهای روده استفاده از ساندویچهایی است که از آردسفید تهیه شدند و باید بدانیم آرد سفید زندگی را کوتاه میکند. ما درآزمایشی ۲ دسته موش را انتخاب کردیم. به یک دسته آرد سفید دادیم که همه آنها بعد از ۲ هفته مردند. اما به دسته دوم گندم با سبوس دادیم و بعد از دو هفته مشاهده کردیم همه میجهند. آرد سفید به تنهایی کشنده است اما در کنار سبزی و مصرف سالاد میزان کشندگی آن کمتر است. در کشور سوئیس سبوس گندم یا برنج در بستههای کوچک به قیمت یک فرانک فروخته میشود. در ایران دیدم که سبوسها در کیسههای بزرگ مقابل نانوایی قرار دارند. با خود گفتم چه نانوایی ثروتمندی است. از ایشان پرسیدم: «چند گرمی از این سبوسها به من میدهید.» گفت: «همه را بردارید، این کیسه را اینجا گذاشتیم که در زمستان از آن استفاده کنیم.
این ۵ غذا جلوی طول عمر ایرانیها را میگیرد
سلامت برای ما همه چیز نیست اما بدون آن برای ما همه چیز هیچ است. سلامت بزرگترین نعمتی است که خداوند متعال به ما عنایت کرده اما چون سلامت را بهصورت رایگان در اختیار ما قرار داده و ما برای چیزهای رایگان ارزش قائل نمیشویم قدر سلامت را هم نمیدانیم. اگر میلیاردها تومان پول برای بدنمان پرداخت میکردیم امکان نداشت اجازه بدهیم این بدن بیمار شود اما چون سلامت رایگان در اختیار ما قرار داده شده برای حفظ آن نمیکوشیم. ما باید بهطور قطع به عمر ۱۲۰سال برسیم و تنها راه آن حفاظت از سلامت بدن است. در ایران تغذیه غلط اعمال میشود زیرا ما به عادتهای سنتی چسبیدهایم. با ۵ غذای سنتی ایرانی به ۱۲۰ سال نمیرسیم؛ «دیزی»، «چلوکباب»، «خورش قورمه سبزی»، «خورش قیمه»، آخری هم که نمیدانم تازه باب شده یا نه «کباب لقمه» است. با این ۵ غذا به ۱۲۰ سال نمیرسیم. در ایران متاسفانه نیاز بدن را نمیدانیم فقط شکم را پر میکنیم. اگر بدانیم بدنمان به چه منابع تغذیهای نیاز دارد و آن را برای سلولهای بدن تهیه کنیم، تمام سلولها از شما ممنون میشوند. ما غذای سلولها را در اختیار آنها قرار نمیدهیم؛ خوب غذا میخوریم اما به صورت اشتباه. باید بیشتر از میوهها و سبزیها استفاده کنیم و از گوشت فاصله بگیریم. گوشت در تغذیه جهانی روز به روز بیشتر محکوم میشود و تمام دنیا به گیاهخواری برگشته است.
روزانه شیر و سبوس بخورید
اگر مردم بدانند سبوس در زندگی روزمره چه خاصیتی دارد هرگز این برخورد را با این ماده حیاتی نخواهند داشت. سبوس چربیهای اضافی را همراه صفرا میگیرد و از سیستم گوارش جدا میکند. صفرا را به جای اول خود بازمیگرداند و چربی را دفع میکند. سبوس بخورید و بعد از سه هفته به آزمایشگاه بروید. خواهید دید که کلسترول شما چقدر پایین آمده است. سبوس را از نانواییها تهیه کنید و هر صبح در یک لیوان شیر حل کرده و مصرف کنید. بهترین سبوس در پوست سیب است که سرشار از «پکتین» است و اجازه نمیدهد علاوه بر چربی املاح خطرناک مثل سرب و جیوه در بدن باقی بماند.
چاقیهای ذاتی و اکتسابی
انسانها را براساس میزان سوخت و ساز بدن به ۳ دسته تقسیم کردهاند:
دسته اول: سوخت بالا و ساز پایین دارند. این دسته تا پایان عمر لاغر باقی میمانند و هر چه بخورند چاق نمیشوند به این دسته، گروه ژنتیک میگویند و انسانهای خوشبختی محسوب میشوند چون چاق نمیشوند و نمیتوان کار زیادی برایشان انجام داد البته در سالهای پس از ۶۰ سالگی سوخت بدن آنها کم میشود و بالاخره میتوان انتظار داشت که در این دسته هم افرادی چاق شوند.
دسته دوم: افرادی هستند که سوخت کم و ساز بالا دارند. به اینها چاقی اکتسابی میگویند به این دسته میتوان کمک کرد.
دسته سوم: افرادی هستند که سوخت و ساز بدن در آنان مخلوط است و با ۲ دسته دیگر فرق میکند.
«۳» عاملی که عمر را کوتاه میکند
اثبات شده چاقی، بیخوابی و ناامیدی ۳ عاملی هستند که عمر را کوتاه میکنند. یک توصیه به شما داشته باشم. اگر میخواهید ۱۲۰ سال عمر کنید و سالم بمانید، یک ماه در سال را روزه بگیرید. ۱۱ ماه دیگر از سال را شبها روزه بگیرید و تاثیر آن را در سلامت ببینید. سعی کنید ساعت ۶ عصر به بعد چیزی نخورید. سوء تغذیه و تغذیه غلط به همراه هورمونها ما را چاق میکنند نه غذا خوردن. نوشابهها با خاصیت شیرینی که دارند باعث ریزش شدید انسولین به داخل خون میشوند. قند نوشابه در همان دقایق اولیه در خون از بین میرود و این انسولین است که داخل خون میماند و باعث چاقی میشود بدن افراد چاق پر از هورمون انسولین است. انسولین بهویژه شبها که پانکراس باید استراحت کند با آن بازی میکند درحالیکه بدن خواب است. سیستم گوارشی و پانکراس شبها همراه بدن میخوابد اما این ما هستیم که شبها پانکراس را از خواب بیدار میکنیم و آن را وامیداریم انسولین بسازد. وعده غذایی سنگین برای شام باعث میشود قلب با فشار بیشتری خون را پمپاژ کند و اعضایی که در طول شب باید استراحت کنند مجبور به کار هستند. بیایید مثل سایر کشورهای دنیا عصرانه بخوریم و از مصرف غذاهای پختنی برای شام اجتناب کنیم و با مصرف یک وعده غذایی سبک، سلامت بدنمان را حفظ کنیم.