با بروز آفات در باغها ، مزارع و تولیدات کشاورزی از یک طرف و به منظور رشد سریع محصولات و رفع کمبودهای خاکهای کشاورزی از طرف دیگر ، استفاده بیرویه و غیر اصولی از سموم و کودهای شیمیایی بدون در نظر گرفتن اثرات و عواقب سوء آنها گسترش یافته است. غافل از این که این نوع مصرف نامعقول تعادل طبیعت را بر هم میزند و خسارت زیادی را در پی خواهد داشت . در این خصوص ناآگاهی یا کم اطلاعی و بیتوجهی تولید کنندگان و مصرف کنندگان محصولات کشاورزی نسبت به اثرات سوء ، سموم و کودهای شیمیایی و عواقب کاربرد غیر اصولی آن باعث افزایش بی رویه استفاده از این مواد در تولیدات کشاورزی شده است.
مصرف بیرویه ، ناآگاهانه ، بیمورد و بیاندازه سم و کود چرخه موجودات و تعادل طبیعی آنها را با مشکل مواجه خواهد کرد. همانطور که میدانید سموم از ترکیبات پیچیده شیمیایی به وجود آمده و در طبیعت به آسانی تجزیه نمیشود و از بین نمیرود. بلکه به میزان زیادی در آب و خاک و محصولات کشاورزی و فرآوردههای دامی و بالاخره در بدن انسان ذخیره میشود و تأثیر منفی خود را بر وجود انسان و محیط زیست نمایان میسازد . نکته قابل توجه در مصرف بیرویه سموم این است که به دلیل جذب این مواد شیمیایی از راه تنفس و پوست بدن باعث بیماریهای مختلفی نظیر معلولیتهای جسمی و ذهنی مادرزادی ، حساسیت ها ، بیماریهای عصبی ، نازایی و سقط جنین در زنان و عقیمی در مردان خواهد شد . در مصرف بیرویه کودها به ذکر همین مطلب بسنده میکنیم که نیتراتها و نیتریتها از طریق کودهای شیمیایی به کار رفته در زمینهای کشاورزی مواد غذایی را آلوده میسازد .
نیتراتهاآبهای آشامیدنی را نیز آلوده میکنند و اگر مقدار یون نیترات بیش از صد میلیگرم در لیتر باشد آب تقریباً غیر قابل شرب میشود.
آب آلوده به نیترات و نیز سبزیجاتی که دارای نیترات زیاد هستند برای کودکان شیرخوارخطر ساز است ،نیترات ها و نیتریت ها از عوامل اصلی بروز انواع سرطان هستند.
از دیگر اثرات سوء سموم شیمیایی، مسمومیت انسان است برحسب اعلام سازمان بهداشت جهانی در سال , بین 400 هزار تا 2 میلیون نفر به وسیله آفت کشها مسموم میشوند . از این تعداد دو هزار نفر جان خود را از دست میدهند و بقیه نیز حامل مقادیر مختلفی از سموم بوده و دچار بیماریهای خطرناکی میشوند. چون اکثرسموم شیمیایی در بافت چربی انسان ذخیره شده و در طولانی مدت باعث مسمومیتهای مزمن میگردد.
از دیگر اثرات سوء مصرف غیر اصــولی و بیرویه سمـوم شیمیایی مقاوم شدن برخی از آفات به سم است این مقاوم شدن و طغیان آفات باعث آن خواهد شد که از یک طرف کشاورزان از سموم بیشتر و تکراری استفاده کنند و از طرف دیگر کارخانجات در صدد تولید سموم جدید باشند که در هر دو صورت برای طبیعت و سلامتی مضر است .
مصرف بیش از اندازه کودهای شیمیایی موجب کاهش مقاومت گیاه در برابر آفات میگردد. زمینها در نتیجه مصرف کود زیاد قدرت باروری خود را از دست می دهند .
سیستم بیولوژیک خاک تغییر مییابد محصولات کیفیت لازم را ندارند و به علت درصد بالای سموم ، مشکل صادرات پیدا بوجود می آید.
در مورد ضرر سموم و کودهای شیمیایی هر چه بنویسیم نمیتوانیم حق مطلب را ادا نمائیم .
اما متأسفانه برخی رسانههای جمعی به تبلیغ انواع سموم خانگی میپردازند. محصولات کشاورزی و به خصوص صیفی جات بیمهابا سم پاشی میگردند در زمینهای غلات (گندم و جو و ذرت) بیرویه از کودهای ازته و فسفاته استفاده میکنند و بدون هیچ آزمایش خاکی به صورت خودسرانه میزان مصرف این قبیل کودهای شیمیایی را افزایش میدهند .
به امید روزی که تخصص کارشناسان کشاورزی به همراه تجربیات کشاورزان عزیز باعث اعتلای کشاورزی ایران اسلامی گردد و هرچه بیشتر شاهد پیشرفت کشاورزی این مرز و بوم در عصری که علم و تخصص سرلوحه تمامی امور قرار گرفته است باشیم .
نماد ۲۶/۰۸/۹۲