ش | ی | د | س | چ | پ | ج |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 |
در تپه ها و کوههای کم ارتفاع لرستان گیاهی وحشی با نام علمی Stachys lavandulifolia می روید که از دمکرده آن بعنوان چای کوهی(Betoni) یاد می شود.
این گیاه در گویش لری کلکنه ( Kolkenah ) و در زبان ترکی توکلیجه(پشمالو) خوانده می شود، این چای از تیره ی گیاهان معطری است که با خاصیت آرام بخشی مطبوع و نشاط آور ، تقویت کننده ی قوی برای اعصاب و روان و داروئی موثر در درمان افسردگی از طریق مهار آنزیمی به شمار می رود. از خواص دارویی این گیاه، مدر بودن آن برای شستشوی مجرای ادراری (کلیه و مثانه) است و مصرف زیاد آن نیز باعث سقط جنین در زنان باردار می شود. این گیاه در ارتفاعات کم و متوسط رویش دارد و فصل رویش آن اواسط اردیبهشت تا اواخر خرداد است. از نظر طب قدیم ایران این گیاه گرم و خشک است .
گل گیاه چای کوهی به صورت سنبله ای از گل های ریز صورتی مایل به سرخ است که در میان کاسبرگ هایی با رنگ سبز روشن قرار دار د . ماده قرمز رنگ موجود در برگهای چای کوهی که گاها با فشار دادن برگها از آن استخراج می شود برای التیام زخم ها و درمان سوختگیها به کار میرود.
از سوی دیگر چای کوهی، دارای خاصیت ضد درد
ویژه ی دردهای مفصلی، سردرد، سرگیجه، دردهای عصبی و رماتیسمی می باشد که ویژگی
انرژی زایی و نشاط انگیزی را نیز برای افراد افسرده و کم حوصله به همراه خود به
ارمغان می آورد.این گیاه در درمان بیماری های معده و روده با منشاء روانی و بیماری
های اسهال توام با تحریکات عصبی، نقش موثر و آرام بخشی دارد و همچنین در تنظیم
اعمال گوارشی و تقویت کبد به ویژه کمک به هضم غذا کاربرد دارد.
برخی از خواص چای کوهی لرستان (کل کنه) عبارتند از:
روش مصرف: یک قاشق مربا خوری چای کوهی را در یک لیوان آب جوش
ریخته و با قاشق خوب به هم بزنید. سپس روی آن را با یک نعلبکی بپوشانید و
بگذارید مدت 20 دقیقه بماند تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و با کمی عسل میل نمایید.
در سفر و گذرتان از لرستان حتما یکبار این چای را امتحان کنید . چای کوهی لرستان نوشیدنی ای خوش رنگ، خوش مزه و دلچسب است.
این گیاه دربین تمام ایلات لک به نام (کلکنه)گفته میشود نه لر ها.