چند وقتی می شد که در رسانه ها صحبت از استفاده از روغن پالم در محصولات لبنی بود تا این که خبر توسط وزیر بهداشت تائید شد اگر چه دبیر صنایع لبنی صحبت های وزیر را تشویش اذهان عمومی می داند.
اما روغن پالم چیست و آیا استفاده از آن خطرناک است؟ روغن پالم؛ روغنی خوراکی است که از قسمت گوشتی میوه درخت نخل روغنی استخراج میشود و دارای اسید چرب اشباع و سنگین است و به ویژه برای افراد دارای کلسترول بالا و مسن مناسب نیست، این روغن با افزایش کلسترول بد خون در نهایت در بروز سکته های قلبی تأثیرگذار است.
سیدحسن هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در حاشیه مراسم برنامه کمیته تدوین کننده راهکارهای اجرایی سیاست های سلامت گفت: وزارت بهداشت به هیچ کارخانه لبنی مجوز استفاده از روغن پالم نداده اما روغن پالم به دلیل سودآوری بالا در لبنیات استفاده می شود و این تخلفات بسیار بارز بوده است.
وزیر در ادامه عنوان کرد که این روغن به دلیل کیفیتی که دارد برای سلامتی مضر است و لبنیات به بازار آمده نشان می دهد که به جای چربی طبیعی از بدترین نوع چربی صنعتی استفاده کرده اند.
هاشمی در پاسخ به سئوالی مبنی بر تکذیب صنایع لبنی در استفاده از روغن پالم افزود: گزارش های ما موجود است اگر لزوم داشته باشد آن را رسانه ای می کنیم، ما مجوز ورود این محصولات را نمی دهیم بلکه وزارت صنعت و جهاد کشاورزی متولی واردات آن هستند. وزیر بهداشت خاطر نشان کرد: از لبنیات موجود در بازار نمونه گیری می شود تا شرکت های متخلف شناسایی شوند.
این در حالی است که رضا باکری، رئیس انجمن صنایع لبنی در مورد استفاده روغن پالم برای تولید شیر پرچرب توسط برخی از کارخانههای صنایع لبنی، گفت: این موضوع را شنیدهام و از بیان آن توسط وزیر بهداشت و درمان بسیار تعجب کردم.
رئیس انجمن صنایع لبنی گفت: دستگاه نظارتی کنترل کیفی محصولات مواد غذایی زیر نظر وزارت بهداشت و درمان است و اگر مجوزی برای تولید شیر چرب به کارخانهای داده نشده بنابراین تشویش اذهان عمومی درست نیست و نباید این مسائل مطرح شود در ضمن اگر یک یا چند واحد متخلف وجود دارد که من از این موضوع اطلاعی ندارم نباید کل صنایع لبنی زیر سؤال برود.
اما محمد فربد، عضو انجمن صنفی صنایع لبنی این مساله را تایید می کند و می گوید: اخیرا از سوی سازمان استاندارد استان تهران یک مورد گزارش تخلف استفاده از روغن پالم در شیر پر چرب ارائه شده که صنایع لبنی درخواست کرد این مساله مورد پیگیری قرار گیرد و با کارخانه متخلف در صورت محرز شدن تخلف، برخورد شود.
وی افزود: البته کارخانهای که در گزارش سازمان استاندارد به تخلف آن اشاره شده بود مدعی است که این مشکل و تخلف از سوی دامداران صورت گرفته و ربطی به فرآیند تولید شیر در کارخانه مذکور ندارد.
اما رییس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران استان تهران صراحتا این موضوع را غیر ممکن خواند و تصریح کرد: کارخانههای لبنی به دلیل فشار مالی مجبور به استفاده از مواد افزودنی در شیر و لبنیات هستند. سید احمد مقدسی عنوان می کند که به هیچ عنوان برای دامداران این امکان که بخواهند در شیر تحویلی به کارخانهها افزودنی مانند روغن پالم اضافه کنند وجود ندارد و این مساله صحت ندارد.
مقدسی دلیل اصلی روی آوردن برخی از کارخانههای لبنی به اضافه کردن روغن پالم به شیر را فشارهای اقتصادی سالهای گذشته دانست و گفت: در طول سالهای گذشته با توجه به افزایش قیمت مواد اولیه و بالا رفتن نرخ جهانی کره بسیاری از کارخانهها مجبور شدند برای از بین نرفتن سرمایه خود به روشهای دیگری روی بیاورند و از این رو برای پر چرب شدن شیر مجبور به افزودن روغن پالم شدند.
در این باره مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت چند وقت پیش گفته بود: متأسفانه در سال های اخیر واردات روغن پالم به دلیل ارزان بودن افزایش یافته است و این روغن با افزایش کلسترول بد خون در نهایت در بروز سکته های قلبی تأثیرگذار است.
منبع : سایت الف